ChicoChica to Biżuteria z linii Swarowski. Znajdziesz tu Charms, Beads do bransoletki, których szukasz dla siebie, jak i na prezent

Twój koszyk

jest jeszcze pusty...

Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane

INFOLINIA
668 404 216

                          


Newsletter

Nowości, promocje i aktualności
na Twój e-mail.
Zapisz się do newslettera.

Ankieta

Masa Perłowa-Macica Perłowa

Poławiacze pereł już od wieków ciężko pracują wyławiając małże głęboko ukryte na danie morskim. Jednak z reguły pozyskiwanie tych drogocennych skarbów było związane z przemysłem i sztuką jubilerską. Obecnie doceniono te nieziemsko piękne i unikalne cuda natury również w kosmetologii.

Masa perłowa (mother-of-pearl, concha de nacar, nacre) pozyskiwana jest głównie w krajach, które mają dostęp do ciepłych mórz lub rozwinęły produkcję pereł poprzez hodowlę.

Nazwą "masa perłowa" (lub "macica perłowa") określa się najbardziej wewnętrzną, silnie iryzującą warstwę muszli niektórych małżów i ślimaków. Najczęściej pozyskiwana z ostrygi Pinctada maxima, czasem też innych ostryg z rodziny Pteriidae (np. Pteria martensi). Najczęściej używa się macicy perłowej perłopławów. Podstawową barwą jest zwykle biel, w przypadku macicy perłowej z Tahiti - naturalnie ciemny kolor.

Jest naturalnym surowcem złożonym głównie z węglanu wapnia (CaCO3) o krystalizacji aragonitu. Oprócz tego składnika mineralnego zawiera aminokwasy i inne cenne minerały.

Lśniąca niebieskozielona macica perłowa małża uchowca (zwana Paua ) z Nowej Zelandii była przez Maorysów wykorzystywana do inkrustacji mistycznych rzeźb. Od pewnego czasu ta masa perłowa znajduje zastosowanie w świecie zachodnim, głównie do wyrobu modnej biżuterii. Ze względu na podobne efekty barwne jak w opalu (opalizujące barwy niebieska, zielona, fioletowa, zielonożółta), w handlu nazywa się ją "opalem morskim".

Właściwości:

Informacje dotyczące  zastosowania masy perłowej wskazują na jej korzystny wpływ na skórę. Zawarte w niej mikroelementy oraz aminokwasy wzmacniają skórę. Uważa się, że składniki te regulują metabolizm komórek skóry, tonizują ją i przyczyniają się do jej odnowienia i odmłodzenia. Dodatkowo powodują efekt rozjaśnienia cery. Królowa Kleopatra rozpuszczała perły w occie i tak przygotowanego płynu używała do pielęgnacji urody. Dziś wiadomo, że masa perłowa ma zdolność trwałego pochłaniania szkodliwego promieniowania, stąd może stanowić specyficzną ochronę skóry i zapobiegać niekorzystnym następstwom działania promieni – powstawaniu wolnych rodników i wywoływanych przez nie zmian w komórkach skóry.

Ogólnie ujmując masa perłowa ma właściwości:
gojenia ran, przeciwzmarszczkowe, poprawiające koloryt skóry, niweluje trądzik, ujędrnia, uelastycznia.

Ważnym atutem masy perłowej jest jej zdolność do stymulowania fibroblastów do regeneracji. Dzięki temu dochodzi do wzmocnienia i odnowienia struktur kolagenowych. Ponadto masa perłowa chroni skórę przed promieniowaniem słonecznymi i spowalnia procesy starzenia. Przeciwdziała fotostarzeniu i procesom patologicznym. Według przeprowadzonych badań masa perłowa dodana do kremów wywołuje zmiany w wyglądzie blizn. Keloidy oraz inne zgrubienia bliznowate stają się pod wpływem masy perłowej miękkie, jaśniejsze, a zgrubienia z czasem zanikają i kolorem stają się zbliżone do barwy skóry.

Ładowanie...

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.Polityka cookies

Zamknij